Woodstock Dalhalla

DALHALLA, Rättvik
9-12 JULI

En svensk hyllningskonsert till världens första stora rockfestival

Woodstock 1969

Woodstock-festivalen ägde rum i augusti 1969, i Bethel, ca 15 mil nordväst om New York.

Woodstock var inte bara en enstaka festival med de största artisterna i slutet av 60-talet, Woodstock innebar så otroligt mycket mer, och det är därför såväl festivalens namn likaväl som dess känsla lever kvar än i dag, 50 år senare.

Festivalen

Arrangörerna hade räknat med att detta skulle bli den största musik- och konst-festivalen genom tiderna, och samla en publik på upp till 100.000 personer. Det kom dock drygt 450.000 till festivalen, och man räknar med att ytterligare 1,5 miljoner var på väg men inte lyckades komma fram. Bilköerna sträckte sig ända in till Washington Bridge, vid Manhattan.

Detta trots man så sent som fyra veckor före festivalen tvingades flytta från den ursprungliga platsen Woodstock, där de lokala politikerna plötsligt drog in tillståndet.

Publiken började anlända redan veckan före festivalen, och en ny stad växte fram utanför Bethel, som då hade en befolkning av ett par tusen.

3 days of Peace & Music

Temat för festivalen var 3 days of Peace & Music, vilket det verkligen blev. Man lyckades föda nästan en halv miljon människor, man red ut stormar, det föddes barn och allt detta i en harmonisk miljö.

Alla hjälptes åt, såväl publik som festivalarbetare, politiska aktivister, boende i området och ett oändligt antal volontärer, för att i samförstånd få denna plötsliga medelstora stad att fungera.

Vilket den gjorde.

Nationalgardet gick in med helikoptrar, läkare och sjuksköterskor upprättade flera fältsjukhus på området, 300 New York-poliser åkte upp och tjänstgjorde frivilligt över hela helgen, för en gångs skull obeväpnade. Alla hjälptes åt.

Musiken

Efterkrigsgenerationen hade växt upp med pop och rock´n´roll, men det var här kraften i musik med politiska och radikala texter verkligen etablerades. Folk- och rockmusik gifte sig på ett remarkabelt sätt, och det var inte förvånande att festivalens första dag var tänkt att innehålla ren folkmusik.

Samt energin i musiken, som också i sig kunde vara ett politiskt ställningstagande, som i Jimi Hendrix version av ”Star Sprangled Banner”.

Drogerna

Detta var inte en drogfri festival. Marijuanarökning var en del av kulturen och det experimenterades med LSD och andra psykedeliska ”sinnesutvidgande” droger.

Värt att notera är på det i all hast upprättade fältsjukhus för folk som tagit dåliga LSD-tripper, fick patienterna- efter att ha ”pratats ned” – ta hand om nästa person som kom in, hög på en ”bad trip”. Och vem var inte bättre på att göra det än någon som just varit där….

Artisterna

Arrangörerna hade lyckats boka några av de största artisterna 1969; Janis Joplin, Creedence Clearwater Revival, The Band, Grateful Dead, Johnny Winter, Arlo Guthrie, Richie Havens, Melanie, Joan Baez, Mountain, Country Joe And The Fish m fl.

Samtidigt innebar Woodstock det definitiva genombrottet för akter som The Who, Ten Years After, Santana, Joe Cocker, artister som sedan dess haft långa och otroligt lyckosamma karriärer.

Musikindustrin

Woodstock innebar också att musikindustrin på allvar fick upp ögonen för den ”nya” rock musiken, både vad gäller skivförsäljning men även möjligheterna att göra festivaler, gigant-konserter etc där publiken likaväl som artisterna lockade till biljettköp.

Filmen & albumet

Man spelade in en dokumentär konsert-film under festivalen, som släpptes 1970. Filmen blev en gigantisk succé, trots – eller kanske tack vare – att den då var onaturligt lång, drygt tre timmar.

Woodstock-filmen  anses än i denna dag vara riktmärket för en riktig konsertfilm.

Det anses också att det var denna film som ensam räddade Warner Bros från konkurs….

Musiken släpptes också som trippelalbum (!), även det revolutionerande.

Det är än i denna dag ett mysterium hur Jimi Hendrix producent/ljudtekniker Eddie Kramer lyckades fånga stämningen och få till den här inspelningen med så ypperligt ljud.

Politiken

Woodstock innebar också en massiv politisk manifestation, både gentemot etablissemanget och den livstil som anbefalldes men också som en gigantisk protest mot det pågående Vietnamkriget. När Country Joe McDonald får 450.000 människor att resa sig upp och sjunga med i ”One, two , three four, what are we fighting for” i geniala ”I-Feel-Like-I´m-Fixin-To-Die-Rag” känns det verkligen som att motståndet mot kriget är massivt bland ungdomar.

Begreppet

Woodstock har fått ge namn åt flera företeelser såsom

  • The Woodstock Generation, ett samlande begrepp för den generation av ungdomar som ifrågasatte det rådande samhället och skapade en alternativ kultur
  • Washingtons’ Woodstock, Barack Obamas installation som president

Och naturligtvis som ett samlande begrepp för musikfestivaler.

Woodstock 10, 25, 30, 40 och 50 år

1979 gjordes ett Woodstock Reunion i Madison Square Garden, New York, för att celebrera 10-årsjubileumet. Många av originalartisterna var med.

1994 hölls Woodstock ’94 i en grannstad till Bethel. Förutom artister från 1969 som The Band, Santana, Joe Cocker framträdde yngre artister som Nine Inch Nails, Green Day, Neville Brothers, Metallica, Aerosmith, Red Hot Chili Peppers  m fl. Även storheter Peter Gabriel, Bob Dylan och Cranberries medverkade. Även här samlades en publik på upp emot 500.000.

1999 hölls Woodstock ’99 utanför New York, även här med en massiv line-up. Denna festival var mer kommersialiserad, och besöktes av va 400.000-

2009 genomfördes ett antal jubileumsfestivaler över hela världen under namnet Woodstock ’09. I USA gjordes en hel Woodstock-turné, som förstås också besökte Bethel alldeles bredvid den ursprungliga platsen. Det var en helt utsåld festival med 8 timmars musik där en stor del av artisterna från 1969 medverkade.

2019 genomförs många jubileums-evenemang  runt om i världen, där den svenska turnén Woodstock 50 är en del. I Bethel gör man en tredagars-festival, även denna med ett stort artistuppbåd.